PIM deel 1 – Waarom een PIM systeem

Productinformatie: de nieuwe marketing P voor de zakelijke markt

Albert Heijn noemt het de nieuwe marketing P, naast personeel, plaats, product, prijs en promotie. Thuiswinkel.org benadrukt een gemiste omzet van maar liefst 6% bij bedrijven die hun zaakjes niet op orde hebben wat betreft productinformatie.

Zakelijke klanten vergelijken producten, zijn op zoek naar een betrouwbare partner en willen verzekerd zijn van een goede aankoop. Maar wat als een cruciaal kenmerk niet wordt weergegeven? Of erger nog, als het niet consistent is op verschillende verkoopkanalen? Immers, het gaat om een aanzienlijk deel van het budget; de belangen zijn groot en dus wil je zekerheid.

In dit driestappenplan nemen we je mee in het beheren van productdata middels een PIM (Product Information Management) systeem. We behandelen de valkuilen, functionaliteiten en de oplossing van een PIM systeem met als doel: het verhogen van conversie en omzet voor jouw zakelijke webshop.

 

Beheer van productdata zonder PIM systeem

Productdata kan op verschillende manieren worden beheerd. Denk aan een ERP-systeem zoals Business Central, een CMS-systeem zoals Magento of spreadsheets in Excel. Hoewel deze handig kunnen zijn, zijn ze niet specifiek ontworpen voor het beheer van productinformatie. Dit wordt duidelijk wanneer productinformatie geoptimaliseerd moet worden voor verschillende verkoopkanalen. Neem bijvoorbeeld de verschillen tussen de webshop en Google Shopping. Hier is er verschil in beschikbare ruimte voor een productomschrijving en het aantal attributen. Gebruik je de mogelijkheden van Google Shopping? Of houd je de omschrijvingen van de webshop aan, zij het ingekort? Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn om met verschillende systemen te werken: het ERP-systeem voor offline verkoop, het CMS-systeem voor de webshop en spreadsheets voor online marktplaatsen.

We zien dat het beheer van productdata complexer en tijdrovender wordt naarmate het aantal verkoopkanalen, talen en assortimenten groeit. Meer systemen, verschillende vereisten en attributen. Dit resulteert in een verdeling van het werk over meerdere afdelingen. Hoewel er duidelijke verantwoordelijkheid kaders kunnen worden vastgesteld, blijkt samenwerking vaak een uitdaging te zijn. Dit wordt nog complexer naarmate elke afdeling zijn eigen systemen, processen en werkwijzen hanteert. Denk aan sales/marketing die pakkende productomschrijvingen maken en leveranciers die productspecificaties verstrekken. Verdeel je de taken per categorie? Of splitst je productdata op in verschillende delen?

Tot dusver zien we dat productdata wordt beheerd in aparte systemen, door meerdere personen, verspreid over verschillende afdelingen die allemaal hun eigen werkwijze hebben. Stel je nu een productassortiment voor met meer dan 20.000 producten, 5+ verschillende verkoopkanalen en 5 talen. Het wordt duidelijk dat de kans op fouten groot is wanneer productinformatie gewijzigd, verwijderd of toegevoegd moet worden. 

Het gevolg: inconsistente productdata, een onduidelijke merkbeleving, verwarde klanten, lagere conversie en omzetverlies.

 

Een centrale hub voor product data management

Het is mogelijk dat jij en je team op zoek zijn naar een oplossing om fouten te vermijden, data efficiënt te beheren en samenwerking te optimaliseren. Dit, samen met de mogelijkheid om eenvoudig op te schalen als je wilt uitbreiden naar meer landen of meer verkoopkanalen. Correcte productinformatie kan het verschil maken tussen een aankoop en een miskoop. Of je het nu de nieuwe marketing P noemt of niet, het is essentieel om het potentieel te benutten. Een PIM-systeem biedt de mogelijkheid om productdata op een centrale plek te beheren. Functionaliteiten zoals een centrale opslag van productdata, workflows, goedkeuringsprocessen en multichannel-mogelijkheden dragen bij aan een goede samenwerking, efficiënt product data management, minder fouten en een consistente merkbeleving.

Het resultaat: een hoger conversiepercentage, groter bereik en groei voor de webshop.

We nemen je graag mee in de mogelijkheden en het gebruik van een PIM-systeem. In deel 2 van deze serie gaan we dieper in op de functionaliteiten van een PIM-systeem. Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Share this blog

Last updated on

Need help?

We'd love to help!

Need help?

We'd love to help!

🔥 Also interesting

Questions?

Our specialists are happy to think with you.
Call +31 (0) 30 22 70 465 or send an e-mail to [email protected]

You choose our e-commerce solutions?

en_GBEN